Tükürük Bezi Ameliyatı

Tükürük Bezi Nedir?

Tükürük bezi nedir? Tükürük bezi, baş boyun bölgesinde yer almakta ve sindirime yardımcı bir salgı üretmektedir. Aynı zamanda üretmekte olduğu salgıyı, özel kanallar ile bağlı olduğu ağız, yutak, boğaz, burun, sinüs gibi bölgelere boşaltmaktadır. Yüzün sağ ve sol kısmında üçer tane majör tükürük bezi bulunmaktadır. Bunun dışında ise yüzlerce minör tükürük bezi yer almaktadır. Burada oluşturulan salgı, sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmamakta ağız, boğaz, burun, gırtlak boşlukları için ıslaklık sağlamaktadır. Ayrıca enfeksiyona neden olabilecek mikroorganizmalara karşı savunma oluşturmaktadır.

tükürük-bezi

tukuruk-bezi-nedir

 

Tükürük Bezi Çeşitleri nelerdir?

Majör tükürük bezleri parotis bezi, submandibuler bez, sublingual bez olarak tanımlanmaktadır. Parotis bezi, kulak önü tükürük bezidir, submandibuler bez ise çene altı tükürük bezidir. Sublingual ise dilaltı tükürük bezi olarak bilinmektedir.

Tükürük Bezleri Ne İşe Yarar?

Tükürük bezleri ne işe yarar? Sindirim sisteminde en çok göz ardı edilen bölümlerden biri tükürük bezleri olarak bilinmektedir. Ancak bu bezler oldukça önemli işlevlere sahiptir. Öncelikle tükürük, damak, yanak ve ağız üçgeninde yer alan bezlerden gelmektedir. Burada bulunan bezler ana bezler olarak tanımlanmaktadır. Tükürük bezleri tarafından salgılanan tükürük, ağızdaki asit seviyesini düşürmektedir. İçerisinde bulunan mineraller sayesinde bu durumu sağlamaktadır. Aynı zamanda kişilerin diş minesinin aşınmasını da engellemektedir.

Kaygan bir dokuya sahip olması ile bilinmektedir. Yemek yenildiği esnada bu yemeklerin kayganlaşmasına neden olmaktadır. Böylelikle yemekler, yemek borusundan mideye daha kolay geçebilmektedir. Ağız, burun ve boğaz kısımlarının nemli olmasını ve ıslanmasını da sağlamaktadır. Mikroplara karşı dezenfektan etkisi yaratmakta ve sindirime büyük bir kolaylık oluşturmaktadır.

tukuruk-bezi-ameliyatı

izmir-tukuruk-bezi-tedavisi

Tükürük Bezi Hastalıkları Nelerdir?

Tükürük bezi hastalıkları nelerdir? Burada göz çarpan ilk hastalıklardan biri tükürük bezi taşıdır. Bazı durumlarda tükürük bezlerinin içerisinde kalsiyum açısından zengin taşlar bulunabilmektedir. Ancak nedeni tam olarak bilinememektedir. Dehidratasyon ya da gıda alımının azalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bir diğer hastalık ise tükürük bezi enfeksiyonudur. Bu enfeksiyona genelde bakterilerin neden olduğu düşünülmekte ve acı veren bir hastalık olduğu bilinmektedir. Özellikle ilerleyen yaşlarda görülme ihtimali artmaktadır. Aynı zamanda bu enfeksiyon tükürük bezinin şişmesine ve ağrımasına yol açmaktadır. Viral enfeksiyonlar tüm vücutta oluşabildiği gibi bazen de tükürük bezinde oluşabilmektedir. Kişinin yemek yemekte zorlanmasına, yüzünde şişlik oluşmasına yol açmaktadır. Bunların yanında kistlerinde tükürük bezi hastalıkları arasında yer aldığı bilinmektedir. Bebeklerde de yetişkinlerde de görülebilmektedir.

İyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörlerin oluşumu da burada görülebilen hastalıklar arasında bulunmaktadır. Sjögren sendromu kronik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Burada vücudun bağışıklık sisteminin tükürük bezine saldırdığı görülmektedir. Özellikle orta yaşlarda olan kadınlarda daha sık oluşmaktadır. Nonspesifik ise tükürük bezi büyümesidir. Bazen bu bezler olumsuz durumlara bağlı olarak büyüyebilmekte ve kişinin rahatsız hissetmesine yol açmaktadır.

Tükürük Bezi Ameliyatı nedir?

İzmir tükürük bezi ameliyatı genelde taş ve tümör oluştuğundan dolayı yapılmaktadır. Taşlar genelde çene altı tükürük bezinde, tümör ise kulak önü tükürük bezinde oluşmaktadır. Ayrıca tümör, minör tükürük bezlerinde de ortaya çıkabilmektedir. Burada bulunan taş ve tümör gibi oluşumlar cerrahi yöntem yardımı ile alınabilmektedir.

Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrası Bakım

İzmir tükürük bezi ameliyatı sonrası bakım yapılırken oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında hasta, 1 veya 2 gün sonra hastaneden taburcu olmaktadır. Aynı zamanda ameliyat esnasında atılan dikişler ise ortalama 5 veya 7 gün sonra çıkarılmaktadır. Bu süre içerisinde birkaç defa pansuman yapılması gerekmektedir. Hastanın ameliyat sonrasında bir hafta banyo yapmaması da gerekmektedir.

https://www.erdalgul.net/ses-kisikligi

Tükürük Bezi Alındıktan Sonra Ne Olur?

Tükürük bezi alındıktan sonra cerrahi bölgede ağrı oluşabilmektedir. Bunun için doktorun reçete ettiği ağrı kesici ilaçların kullanımı önemlidir. Enfeksiyon gelişme ihtimaline karşı ise doktorun belirleyeceği süre boyunca antibiyotik ilaç kullanılmalıdır.

Tükürük Bezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Tükürük bezi ameliyatının süresi vakaya göre değişmektedir. Ancak 1 ila 6 saat arasında sürdüğünü söylemek mümkündür. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta, 3-8 gün sonrasında işe dönebilmektedir.

Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat sonrasında genel anestezi etkisinin geçmesi beklenmektedir. Dolayısıyla 3 ila 4 saat beklenmektedir. Bu süreç boyunca ağızdan herhangi bir gıda ya da sıvı verilmemektedir. Anestezi etkisi geçtikten sonra yumuşak dokulu ve sıvı gıdalarla beslenme önerilmektedir.

Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Hasta, 1 ya da 2 gün sonra taburcu olmaktadır. Ameliyat sırasında atılan dikişler ise 5 ila 7 gün sonra çıkarılmaktadır. Söz konusu bu süreç süresince pansuman yapılması önemlidir. Ayrıca hastanın 1 hafta süre ile banyo yapmaması gerekmektedir.

Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrası Hastalık Tekrar Eder mi?

Tükürük bezi ameliyatı ardından tümör iyi huyluysa hastalığın tekrar etme olasılığı oldukça düşüktür. Kötü huylu tümörlerde ise tümör bütünüyle çıkarıldıysa nüks etme ihtimali yine düşüktür.

Tükürük Bezi Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?

Ameliyat edilen bölge estetik özellikli dikişlerle kapatılmaktadır. Dolayısıyla ameliyat sonrası oluşabilecek iz, minimum düzeydedir. Dikişler ameliyat bitiminden sonraki 6. veya 7. Günde alınmaktadır.

Tükürük Bezi Ameliyatından Sonra Şişlik Olur mu?

Tükürük bezi ameliyatı (parotid bezi ameliyatı) sonrası, şişlik normaldir. Ameliyat sonrası şişlik, cerrahi alana yapılan müdahalenin bir sonucudur. Bu şişlik, ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde belirgin olabilir ve zaman içinde azalır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ucuk-ve-aft
Uçuk ve Aft

Ağzınızda ve ağız çevrenizde konuşmaya ve yemek yemeye engel olacak kadar şiddetli bi…

Devamını Oku
girtlak-tumoru-ameliyati
Gırtlak Tümörü Ameliyatı

Gırtlak tümörü ameliyatı larinkste ve çevresinde bulunan tümörün tedavi edilmesi için…

Devamını Oku
yutma-hastaliklari
Yutma Hastalıkları

Yutma güçlüğüne (Disfaji) özellikle yaşlılarda olmak üzere tüm yaş gruplarında yaygın…

Devamını Oku
ses-kisikligi
Ses Kısıklığı

Bir insanın normalde her zaman çıkardığı sesten daha farklı ses çıkarmasına genel ola…

Devamını Oku